Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Riksgymnasie för rörelsehindrade

Senast uppdaterad:

Om du har ett svårt rörelsehinder har du rätt att söka till någon av landets fyra riksgymnasier för rörelsehindrade. De har stora möjligheter att anpassa undervisning, lokaler med mera utifrån dina behov. 

Ett riksgymnasium erbjuder skola och habilitering för dig som har ett svårt rörelsehinder. Om du bor långt ifrån skolan kan de även erbjuda elevboende och omvårdnad i boendet vid behov. Det finns fyra riksgymnasier för rörelsehindrade i Sverige. De ligger i Kristianstad, Göteborg, Stockholm och Umeå. 

Riksgymnasiet i Kristianstad

För dig som bor i Skåne eller västra Blekinge är riksgymnasiet i Kristianstad närmast. Då går du på ett nationellt program eller ett introduktionsprogram på någon av de kommunala gymnasieskolorna i Kristianstad. På programmen får du stöd från Riksgymnasiet. Stödet beror på vilka behov du har men det kan till exempel vara studerandeassistent, förlängd studietid, tekniska anpassningar, speciallärare och anpassade prov. 

Ansökan till riksgymnasie för rörelsehindrade

Du ansöker till riksgymnasierna för rörelsehindrade via Specialpedagogiska skolmyndigheten. 

Sista dag att ansöka till Riksgymnasiet för rörelsehindrade inför läsåret 2024/25 är 15 november 2023.

Läs även om

Om du behöver särskilt stöd

Behöver du extra stöd för att din skolgång i gymnasieskolan ska fungera bra? Då är det viktigt att du meddelar det när du gör din ansökan.

Läs mer om särskilt stöd

Programguiden

I programguiden hittar du information om alla program och olika slags utbildningar i gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Gå till programguiden

Kort om gymnasiet

Här får du en kort översikt över de olika utbildningarna i gymnasieskolan. Sen kan du läsa mer på djupet om olika programtyper och program i programguiden.

Läs mer om gymnasieskolan

Läs även om

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.