Spets­utbildningar

Är du extra bra på och intresserad av ett visst ämne? På en spetsutbildning kan du bredda och fördjupa dina kunskaper inom ett visst ämnesområde. Det kan till exempel vara inom matematik, språk eller estetiska ämnen. På en spetsutbildning får du även kontakt med högskolor och universitet redan under din tid i gymnasiet, så det passar dig som vet att du vill plugga mer efter du tagit studenten.

Tonårstjej sitter med dator och böcker och pluggar vid köksbordet.

En chans att fördjupa dina kunskaper

På en spetsutbildning kan du bredda och fördjupa dina kunskaper extra mycket inom ett visst ämnesområde. Ämnesområdet måste ha en koppling till vetenskaplig forskning. Du studerar ofta i en snabbare takt än på ett nationellt program.

Spetsutbildningar kan till exempel finnas inom dessa områden:

  • naturvetenskap
  • matematik
  • teknik
  • samhällsvetenskap
  • humaniora (språk, historia, och filosofi)
  • estetiska ämnen.

Du läser gymnasiekurser inom det ämnesområde spetsutbildningen handlar om. Under utbildningen har du även kontakt med universitet och högskolor. Det är även vanligt att läsa kurser på universitet eller högskola vid sidan om dina studier i gymnasieskolan.

En Riksrekryterande utbildning

Spetsutbildningar är riksrekryterande. Det betyder att alla elever i hela landet kan söka till dem på samma villkor.

Här på skanegy.se hittar du de spetsutbildningar som finns i Skåne och västra Blekinge.

Det kan även finnas spetsutbildningar i andra delar av Sverige.

Behörighet till spetsutbildningar

I grunden gäller samma krav som för att vara behörig till det nationella programmet, men det kan även finnas speciella förkunskapskrav.

Du konkurrerar om en plats med ditt meritvärde från grundskolan, men speciella prov och intervjuer kan också användas för att skolan ska hitta just dig som har ett brinnande intresse för ämnet.

Ta reda på om det finns några speciella krav för att vara behörig till utbildningen du är intresserad av. Kontakta skolan som erbjuder spetsutbildningen.

Har du frågor?

Prata med din syv eller skolan som erbjuder utbildningen. De kan hjälpa dig att ta reda på mer om utbildningarna och om det finns speciella regler för antagningen.