Nyhet! Nu ger alla 18 nationella program grundläggande behörighet till högskola och universitet.
Innehåll
Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är ett viktigt inslag i utbildningen. En del skolor erbjuder programmet som lärlingsutbildning. Du får då samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.
Du lär dig om byggnation och anläggning. Du får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du lär dig om branschens olika yrken och arbetsprocesser. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Se Skolverkets film om bygg- och anläggningsprogrammet på YouTube
Arbetsformer
Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ, vara kreativ och lära dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med moderna metoder. Du lär dig att välja utrustning, metoder och att arbeta på ett säkert sätt.
Inriktningar
Det finns fem inriktningar på bygg- och anläggningsprogrammet: anläggningsfordon, husbyggnad, mark och anläggning, måleri eller plåtslageri. Inriktningen startar år 2. En del skolor har antagning till program och inriktning direkt år 1, då väljer du inriktning samtidigt som du väljer program. På andra skolor väljer du inriktning inför år 2.