Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Omval

Senast uppdaterad: 13 sep 2019

Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen har du möjlighet att ändra i eller lägga till val i din ansökan mellan den 25 april–15 maj.

Vill du göra omval kan du göra dina ändringar på ansökningswebben från och med den 25 april–15 maj kl. 24.00. Du kan lägga till nya val, ta bort val eller ändra ordning på valen i din tidigare ansökan. Du kan alltså göra en ny ansökan inför den slutgiltiga antagningen. Din förändrade eller nya ansökan värderas på samma sätt som de val du gjorde till den första ansökningsperioden.

Kom ihåg att ändra i din ansökan innan den 15 maj! Alla val som kommer in efter den 15 maj betraktas som sena. Då sker antagning i mån av plats efter att alla elever som sökt i tid har fått en plats.

Prata med SYV innan

Prata med din studie- och yrkesvägledare innan du gör ett omval. För att du ska kunna ändra eller lägga till utbildningar i din ansökan måste din studie- och yrkesvägledare låsa upp din ansökan.

Kvittens

När du är klar med din ansökan skriver du ut kvittensen. Skriv din namnteckning på kvittensen och lämna den till din studie- och yrkesvägledare.

Omvalet är till för dig som:

  • vill söka andra eller flera utbildningar för att ha bättre chanser att komma in
  • vill ändra rangordningen på dina val
  • inte gjorde ett val alls i första omgången
Nästa sida: Svara på ditt antagningsbesked

Läs även om

  • Om dina val

    Dina val är en kombination av program/inriktning och skola. Det är viktigt att du gör mer än ett val för att öka dina chanser att komma in på en utbildning du vill gå!

  • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

    Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess. Har du svårt att välja?