Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Preliminär antagning

Senast uppdaterad: 16 apr 2021

Från den 15 april kan du se de preliminära meritpoängen som krävs för att bli antagen till de nationella programmen i Skåne och Västra Blekinge.  

Vad är preliminär antagning?

Antagningen till gymnasiet består av flera steg. Först får du ett preliminärt antagningsbesked i april. Preliminärt betyder att det inte är slutgiltigt.

Det preliminära antagningsresultatet visar vilka meritpoäng som preliminärt krävs för att få en plats på olika utbildningar i år. Resultatet är baserat på ansökningarna som gjordes 15 januari–15 februari och betygen från höstterminen i årskurs 9.

Det är i den slutgiltiga antagningen i juli som du får veta vilket program du blir antagen till.

Preliminärt antagningsresultat

Från den 15 april kan du logga in på ansökningswebben och se det preliminära resultatet för dina val. 

Där ser du det lägsta preliminära meritvärdet som krävs för att bli antagen till de utbildningar du har ansökt till. Du kan jämföra ditt meritvärde med de preliminära antagningsgränserna. Det kan hjälpa dig att få en uppfattning om du har tillräckliga betyg för att få en plats på dina val i slutantagningen.

Tänk på att antagningsgränserna både kan bli högre eller lägre i slutantagningen. Så även om du har tillräckligt högt meritvärde i den preliminära antagningen är det inte säkert att du får en plats i den slutliga antagningen.

Har ditt val inte blivit rätt?

Du kan ändra i din ansökan under omvalsperioden 25 april–15 maj om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen.

 

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Du kan få svar på många frågor genom att fråga din syv eller syv-chatten här på Skånegy. Vi har även samlat svar på vanliga frågor på skanegy.se/vanligafragor. Annars hör av dig till ditt antagningskansli så hjälper de dig.

Nästa sida: Omval

Läs även om

  • Hur funkar antagningen till olika program?

    Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

  • Omval

    Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen har du möjlighet att ändra eller lägga till val i din ansökan mellan den 25 april–15 maj.

  • Studier utanför Skåne och västra Blekinge

    Du kan söka utbildningar i hela landet. Men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var någonstans den finns.