Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Preliminär antagning

Senast uppdaterad: 16 sep 2022

Antagningen till gymnasiet består av flera steg. Från den 15 april kan du se de preliminära meritpoäng som krävs för att bli antagen till de nationella programmen i Skåne och Västra Blekinge. I vissa fall kan du även se resultatet för programinriktat val och yrkesintroduktion om det erbjuds för en grupp elever. Resultatet kan ändras till slutantagningen i juli.

VAD ÄR PRELIMINÄR ANTAGNING?

Den preliminära antagningen sker i april. Den ger en bild av vilka meritpoäng som kan krävas för att få en plats på olika utbildningar i år.

Att antagningen är preliminär betyder att den visar hur resultatet ser ut just då, men att det kan ändras till den slutliga antagningen i juli.

Det preliminära resultatet bygger på ansökningarna som du och andra ungdomar gjorde 15 januari–15 februari och på alla elevers senaste betyg.

Går du i årskurs 9 används dina betyg från höstterminen i årskurs 9 i den preliminära antagningen. Om du är äldre används istället ditt slutbetyg från grundskolan.

Vad är syftet med den preliminära antagningen?

Den preliminära antagningen hjälper dig att få en uppfattning om hur ditt meritvärde ligger till jämfört med andra som sökt. Den hjälper även gymnasieskolorna när de planerar höstens utbildningar.

Det är inte förrän i slutantagningen du får veta vilket program du blir antagen till.

Se meritvärden

SÅ TOLKAR DU DITT PRELIMINÄRA ANTAGNINGSRESULTAT

Från den 15 april kan du logga in på ansökningswebben och se det preliminära resultatet för dina val.

I ditt resultat ser du det lägsta meritvärdet som krävs utifrån den preliminära antagningen för att bli antagen till utbildningarna du har ansökt till. Då kan du jämföra ditt meritvärde med de preliminära antagningsgränserna. Det kan hjälpa dig att få en uppfattning om du har tillräckliga betyg för att få en plats på dina val i slutantagningen.

Tänk på att antagningsgränserna kan bli högre eller lägre i slutantagningen. Så även om du har tillräckligt högt meritvärde i den preliminära antagningen är det inte säkert att du får en plats i den slutliga antagningen i juli.

Varför kan resultatet ändras?

Resultatet kan förändras till den slutliga antagningen i juli av flera anledningar. Det kan till exempel ändras på grund av:

 • att fler söker till samma utbildning som dig
 • att dina eller andra elevers betyg/meritvärde har förändrats till slutbetyget
 • eller att en skola bestämmer sig för att inte starta en utbildning eftersom få har sökt till den.

Behöver du ändra eller lägga till val i din ansökan?

Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen kan du ändra i din ansökan under omvalsperioden 25 april–15 maj.

Om är osäker på om du är behörig till dina val eller om ditt meritvärde räcker för att bli antagen på något av dina val är det en bra idé att lägga till fler val i din ansökan under omvalet. Det ökar dina chanser att få en plats i slutantagningen. Prata med din studie- och yrkesvägledare.

Har du frågor om ansökan eller antagning till gymnasiet?

Du kan få svar på de flesta frågor genom att fråga din syv eller syv-chatten här på Skånegy. Vi har även samlat svar på vanliga frågor på skanegy.se/vanligafragor. Om inte syv eller syv-chatten kan svara hör du av dig till ditt antagningskansli.

Nästa sida: Omval

Läs även om

 • Hur funkar antagningen till olika program?

  Oftast är det meritvärdet avgör vem som blir antagen till en utbildning, men vissa utbildningar har särskilda regler. Ta reda på om utbildningarna du är intresserad av har några speciella krav.

 • Omval

  Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen har du möjlighet att ändra eller lägga till val i din ansökan mellan den 25 april–15 maj.

 • Studier utanför Skåne och västra Blekinge

  Du kan söka utbildningar i hela landet, men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var någonstans den finns.