Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Studier utanför Skåne och västra Blekinge

Senast uppdaterad: 19 dec 2022

Du kan söka utbildningar i hela landet, men din ansökan behandlas olika beroende på vad din hemkommun erbjuder, vad du har sökt för utbildning och var den finns. Det kallas för att bli mottagen i första eller andra hand. Dina chanser att få en plats minskar om din ansökan blir mottagen i andra hand.

UTBILDNINGAR PÅ FRISTÅENDE SKOLOR

Du kan ansöka och bli mottagen till program på fristående gymnasieskolor på samma villkor oavsett var du bor i Sverige.

RIKSREKRYTERANDE UTBILDNINGAR

Alla elever söker till riksrekryterande utbildningar på samma villkor. Din ansökan blir alltså mottagen i första hand oavsett var du bor i landet och oavsett om det är en kommunal eller fristående skola som erbjuder utbildningen.

UTBILDNINGAR PÅ KOMMUNALA SKOLOR UTANFÖR SKÅNE OCH VÄSTRA BLEKINGE

Om du ansöker till ett nationellt program eller en nationell inriktning på en kommunal skola utanför Skåne och västra Blekinge kan du bli mottagen i andra hand. Då konkurrerar du också om en plats med ditt meritvärde, men först efter att alla elever som är mottagna i första hand har fått en plats. Du blir alltså mottagen i mån av plats.

Mottagen i första hand vid särskilda skäl

Om du har särskilda skäl kan du ansöka om att bli mottagen i första hand till en utbildning på en kommunal skola utanför Skåne och västra Blekinge, även om din hemkommun inte har ett avtal med kommunen. Det finns dock ingen garanti för att din ansökan blir godkänd.

Nationella studievägskoder

För dig som är syv har vi samlat de nationella studievägskoderna för nationella program och inriktningar i gymnasieskolan. De behövs till exempel om en elev ska söka till en utbildning utanför samverkansområdet.

Nationella studievägskoder

 

Har du frågor?

Du kan alltid kontakta en syv eller ditt antagningskansli om du har frågor om ansökan och antagning.

Nästa sida: Ska du flytta under ansökningsperioden?

Läs även om

  • Samverkan ger dig fler valmöjligheter

    Kommunerna i Skåne och västra Blekinge samarbetar för att skapa ett bredare utbud av program för dig att välja mellan när du gör ditt gymnasieval.

  • Ska du flytta under ansökningsperioden?

    Om du ska flytta till en annan kommun under ansökningsperioden är det viktigt att du i god tid meddelar ditt antagningskansli.