Välkommen till Skånegy – om gymnasievalet i Skåne och västra Blekinge!

Sent val

Senast uppdaterad:

Det är svårare att få en plats via sent val. Alla som har ansökt i tid, senast 15 maj, får en plats först. Om du behöver ändra i din ansökan eller göra en ny ansökan efter 15 maj måste du vänta tills reservantagningen har presenterats i början av augusti. Därefter går det att göra sent val till och med 11 september. 

Tänk på


 • Prata med en syv eller ditt antagningskansli innan du gör sent val. 
 • Alla val du lägger till efter den 15 maj blir sena val. Det innebär att du bara får en plats på ditt nya val om det finns lediga platser kvar. Först får alla elever som sökt i tid (före 15 maj) en plats.  
 • Flyttar du upp tidigare val högre upp i ansökan innebär det att din nuvarande reservplacering på dessa val stryks. Även dessa val betraktas då som sena och du hamnar sist i kön efter de som sökt i tid.
 • Du måste svara på ditt antagningsbesked innan du kan göra ett sent val.
 • Du kan bara göra sent val en gång på ansökningswebben – kontrollera därför din ansökan noga innan du bekräftar den! 
 • Skicka in utskriven och underskriven kvittens så fort som möjligt. Det går bra att ta en bild av den och skicka via mejl till gymnasieantagningen. 

Så gör du sent val

Kort efter att reservantagningen har presenterats och till och med 11 september går det att göra sent val via ansökningswebben. 

Har du fått en plats på ett av dina tidigare val?

Har du redan kommit in på ett val rekommenderar vi att du tackar ja till platsen du har blivit erbjuden. Om du gör ett sent val lägger du då valet du är antagen till under de val du vill stå som reserv till. På så sätt har du en säker plats tills du får veta om du får en ny plats. Du går kvar på utbildningen du är antagen på tills du får besked om ny plats och har tackat ja till den. 

Om du skulle höja din rangordning på något av dina tidigare val stryks din nuvarande reservplats på dessa val. Då betraktas även de valen som sena och du hamnar sist i kön efter de som sökt i tid.

Sent val – steg för steg

 1. Logga in på ansökningswebben, tänk på att det bara fungerar om du svarat på ditt antagningsbesked.
 2. När du loggat in kontrollerar du i ditt mobilnummer så att vi kan nå dig om du får en ny plats. 
 3. Klicka på ”Min ansökan” och efter det på ”Sent val” längre ner. 
 4. Lägg till dina nya val. 
 5. Lägg det val du redan är antagen till under de nya valen som du vill stå som reserv till. På så sätt har du kvar platsen du fått om du inte skulle få en plats utifrån ditt sena val. 
 6. Bekräfta din ansökan. 
 7. Skriv ut din kvittens och skriv under den. 
 8. Skicka underskriven kvittens omgående till det antagningskansli som har hand om din skolkommun så att ditt sena val kan registreras i antagningssystemet. Det går bra att ta ett foto av kvittensen och skicka in den via mejl. Tänk på att fota alla sidor om kvittensen är på fler än en sida. 

Lämna in utskriven och underskriven kvittens direkt

Lämna in utskriven och underskriven kvittens så fort som möjligttill gymnasieantagningen eftersom antagningen sker löpande. 

Det går bra att fota av och mejla in kvittensen. 12 september är sista dagen du kan lämna in kvittens på ansökan du gjort via ansökningswebben eller en underskriven ansökan via blankett. 

Vad händer efter du gjort ett sent val?

När ditt antagningskansli har fått din kvittens och godkänt ditt sena val behandlas din nya ansökan. Om du får en ny plats får du besked via sms. Du kan logga in på ansökningswebben för att följa din ansökan.

Du får inget reservnummer för dina sena val på ansökningswebben om det finns reserver i kö som har sökt till programmet i tid. Om eller när det inte längre finns några reserver som sökt i tid kan du se vilken vilken plats i reservkön du fått. Om du redan har en plats ser du ingen ny antagning förrän du svarat på om du vill byta till ett nytt erbjudande.

Om du skulle behöva göra ytterligare ett sent val behöver du kontakta din syv eller ditt antagningskansli för att få en blankett att fylla i.

Har du frågor om din ansökan eller sent val?

Kontakta din syv, syv-chatten här på Skånegy eller ditt antagningskansli om du har frågor.

Meritvärden

Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då avgör betygen vem som får en plats. Du kan få en uppfattning om vilka betyg du behöver ha för att ha en chans att komma in på olika utbildningar genom att titta på meritvärden från tidigare år – men tänk på att de förändras varje år!

Från 15 april kan du se de preliminära meritvärdena för utbildningarna som startar på höstterminen samma år och från 1 juli kan du se meritvärdena från den slutliga antagningen.

Har du frågor om ansökan och antagning?

På Skånegy hittar du information om gymnasieskolan samt ansökan och antagning till gymnasiet i Skåne och västra Blekinge. Vi har även samlat svaren på vanliga frågor på en sida.

Hittar du inte svar på dina frågor på Skånegy? Fråga din syv eller chatta med syv här på Skånegy! Om de inte kan svara på din fråga kan du kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun.