Hoppa till huvudinnehåll
Group Created with Sketch.
Böcker i bokhylla

Gå på gymnasiemässor och öppet hus

Senast uppdaterad: 15 sep 2022

Att gå på gymnasiemässor och öppet hus är ett bra sätt för att få en uppfattning om vilka skolor du skulle kunna trivas på. Här listar vi lite tips inför ditt besök. Du hittar alla tider för öppet hus och mässor här på Skånegy.

Se information om årets mässor

Hitta datum och info om öppet hus

CHANS ATT FÅ EN EGEN UPPFATTNING

Du har säkert upptäckt att det finns flera skolor som erbjuder samma, eller nästan samma utbildning. En skola kan erbjuda en viss profil på en inriktning. En annan skola kan ha ett särskilt upplägg för studierna. Att gå på gymnasiemässor och öppet hus är bra för att bilda dig egen uppfattning om olika skolor. Men tänk på att valet av program är viktigare än valet av skola.

Förbered dig

Fundera över vad som är viktigt för att just du ska trivas på en utbildning och skola. Du kan bland annat förbereda dig genom att läsa om skolorna och deras utbildningar i gymnasiekatalogen ”Ditt gymnasieval”, på skolornas egna hemsidor och genom att prata eller chatta med en syv.

Gymnasiemässor

Se information om årets mässor

På en mässa träffar du flera skolor på en gång. Det finns oftast möjlighet att besöka mässorna både tillsammans med syv på dagtid och på kvällstid eller helg tillsammans med dina föräldrar eller någon annan vuxen. Kolla upp vad som gäller för mässan du ska gå på och vilka skolor som deltar.

Öppet hus

Hitta datum och info om öppet hus

Efter mässan kan du gå på öppet hus hos de skolor du är intresserad av. På öppet hus bjuder skolorna in till sina egna lokaler. Då kan du få en mer detaljerad bild av hur det är att gå på en viss skola och vad den erbjuder. Hur är utbildningarna på just den här skolan? Vilka kurser kan du välja på? Var ligger den? Hur lång tid tar det att ta sig dit? Hur ser klassrummen och korridorerna ut? Var äter du lunch? Passa på att få svar på allt du undrar över.

Skulle du inte kunna besöka de givna tiderna för öppet hus kan skolor ibland ta emot besök och visa runt vid andra tillfällen. På en del skolor kan du också vara med under en skoldag och ”skugga en elev”. Hör med skolan du är intresserad av om det är möjligt.

Tips inför besök på mässor och öppet hus

 • Var nyfiken! Besök flera skolor så du kan jämföra dem.
 • Det kan vara bra att gå tillsammans med någon, så kan ni jämföra era intryck efteråt.
 • Gör en lista i förväg med frågor du vill ha svar på.
 • Ställ många frågor – både till elever, lärare och rektorer.
 • Samla informationsmaterial så du kan jämföra skolorna i lugn och ro.
Nästa sida: Gymnasiemässor 2022

Läs även om

 • Gymnasiemässor 2022

  I vissa delar av Skåne och västra Blekinge ordnas det mässor där närområdets gymnasieskolor presenterar sig och sin verksamhet.

 • Att välja utbildning – tips för att komma igång!

  Har du svårt att välja? Ta god tid på dig att fundera över vad du vill. Det är DITT val och din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig i din valprocess.

 • Om dina val

  Dina val är en kombination av program/inriktning och skola. Det är viktigt att du gör mer än ett val för att öka dina chanser att komma in på en utbildning du vill gå!