Programinriktat val mot samhällsvetenskaps­programmet

Senast uppdaterad:

Programinriktat val mot samhällsvetenskaps­programmet passar dig som vill gå det nationella programmet, men som saknar godkänt betyg i några av de grundskoleämnen som krävs för att komma in. Målet är att du ska få godkänt betyg i de ämnen du behöver för att kunna börja på samhällsvetenskapsprogrammet.

Flygbild över en storstad i motljus.

Om programinriktat val mot samhällsvetenskaps­programmet

För vem?

Programinriktat mot samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som:

  • vill gå samhällsvetenskapsprogrammet men saknar godkänt betyg i något eller några av de ämnen som krävs för att kunna komma in på programmet

Innehåll

  • Du läser gymnasieämnen från samhällsvetenskapsprogrammet (beroende på vilka ämnen du saknar betyg i från grundskolan kan du få vänta med vissa gymnasieämnen tills du fått ett godkänt grundskolebetyg).
  • Du läser de grundskoleämnen som du behöver få godkänt betyg i för att kunna komma in på samhällsvetenskapsprogrammet.

Ofta börjar du i samma klass som elever som går på samhällsvetenskapsprogrammet. Du läser de grundskoleämnen du saknar samtidigt. Det kan därför bli mycket pluggande.

Inriktningar

Ibland går det att välja en inriktning också, om det finns på det nationella programmet.

Behörighet – vad krävs för att kunna gå programinriktat val?

För att kunna gå programinriktat val behöver du ha godkänt betyg (minst E) i:

  • svenska eller svenska som andraspråk
  • matematik eller engelska
  • och minst 4 ämnen till (eller i 3 ämnen till om du har godkänt betyg i både engelska och matematik)

Ansökan och antagning

Tips till dig som ska söka introduktionsprogram


  • Prata med en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på vilket eller vilka introduktionsprogram som passar just dig.
  • Gör många val så ökar du dina chanser att få en plats. På programinriktat val finns det bara plats efter att alla sökande med behörighet till nationellt program fått sina platser. Därför kan det vara svårt att komma in.
  • Sök inte bara programinriktat val. Ofta kan du söka till flera olika introduktionsprogram.

Jobb och vidare studier

Mål

Målet är att du på kort tid ska få godkänt betyg i de ämnen som du behöver för att kunna komma in på samhällsvetenskapsprogrammet.

Vad kan du jobba med eller studera efter gymnasiet om du går samhällsvetenskapsprogrammet?

Gå till respektive skolas hemsida för mer information om vad olika program kan leda till när det gäller möjligheter till jobb och att studera vidare efter gymnasiet.

Tips på andra utbildningar

  • Om ditt mål är att bli behörig till ett nationellt program finns även individuellt alternativ. Där läser du de ämnen du saknar godkänt i från grundskolan innan du väljer vilket nationellt program du vill gå.

Inriktningar

Beteendevetenskap

Inriktningen beteendevetenskap är för dig som vill lära dig om människans utveckling, socialisation och samspel. Under utbildningen får du större förståelse för hur människor handlar som individer, gruppdeltagare och samhällsmedborgare. Du kommer att få insikt i hur grupprocesser och grupputveckling fungerar och vad som skapar samarbete och motivation. Du studerar kommunikation, lärande och ledarskap.

Medier, journalistik och kommunikation

Inriktningen Medier, journalistik och kommunikation är för dig som vill lära dig om mediernas roll i samhället, medieteknik, journalistik, information, reklam och interaktiva kommunikationsformer. Under utbildningen studerar du hur medier påverkar människors åsikter och omvärldsuppfattning. Du får lära dig hur man kombinerar ljud, text och bild för att nå fram. Du får undersöka hur media påverkar människor när det gäller till exempel åsikts- och opinionsbildning och hur vår omvärldsuppfattning formas.

Samhällsvetenskap

Inriktningen samhällsvetenskap är för dig som vill lära dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Under utbildningen arbetar du mycket med fördjupning inom samhällskunskap och historia. Du tränar på att tolka och förklara samhällsfrågor. En viktig del är att du lär dig att använda samhällsvetenskapliga metoder när du studerar din omgivning.